Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Guils del Cantó

El poble de Guils del Cantó (1407 m) és situat a l'esquerra del riu de Guils, al vessant meridional de la serra de Sant Magí. Les cases, de pedra rogenca, són esglaonades en el pendís i la majoria tenen teulats de llicorella. Al mig de la caseria hi ha l'església parroquial de Sant Fruitós, amb campanar de torre, i una alta nau, orientada a tramuntana i amb tres capelles laterals a llevant. Bé que d'origen antic, aquesta església ha estat reconstruïda força modernament.

    La parròquia de Guils és citada en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell. El 8 de maig de 901 el bisbe Nantigís d'Urgell consagrà l'església de Sant Fruitós in villam que dicitur Equiles, després que el prelat hagués ordenat el prevere Adeodat, a la cura del qual l'encomanà. Adeodat, per recomanació del bisbe i amb l'ajut dels seus parents, havia reedificat l'església, que era vilis et modica, engrandint-la i dotant-la d'un cloquer. Adeodat donà al bisbe l'església i el seu alou i testà, deixant un seguit d'ornaments i llibres litúrgics a Sant Fruitós, dels quals havien de tenir cura, mentre visquessin, els seus nebots. Al poble de Guils hi havia 11 h el 1981 (el 1960 n'hi havia 126 i 49 el 1970).

    Guils pertangué al vescomtat de Castellbò. Integrat al primer quarter, o de Castellbò, fou cap de la batllia de Guils, que comprenia els llocs de Guils, Vila-rubla, Solans, Rocamora i Sant Magí. A la primeria del segle XVI, quan el vescomtat passà definitivament a la corona, a Guils hi havia 8 focs i 2 a Vila-rubla, on hi havia 3 persones que hi tenien terres sense viure-hi. A Solans hi havia 2 focs. Aleshores els llocs de Rocamora i de Sant Magí eren deshabitats. De Sant Magí, que a més es diu que era derruït, no hi havia memòria que algú l'hagués vist poblat. El 1860 al terme de Guils es documenten les cabanes de Xacó i de Malgrat, corrals de bestiar i el Mas de Carlos

    Fins el 1972 Guils centrà el seu propi municipi (22,98 km²), el qual en aquesta data fou unit al de Montferrer i Castellbò. Era situat al SW del terme actual, i el coll del Cantó (1 715 m) el separava del Pallars Sobirà. El terme comprenia, a més del poble de Guils, els llocs de Solans i Vila-rubla.

---
font:grec.net