Projecte motarrots de l'Alt Urgell
DIVENDRES 01 OCTUBRE 2021
El terme motarrot s’utilitza per referir-se al malnom amb què els habitants d’un poble són coneguts per la gent dels pobles de la rodalia. Els motarrots tenen el seu origen en un fet històric, en una llegenda, un costum, o bé en la geografia, la climatologia, la manera de ser o alguna altra característica que singularitza cadascun dels pobles. Sovint trobem en els motarrots una intenció irònica, pejorativa o, fins i tot, ofensiva, que s’entén per la tradicional rivalitat entre pobles veïns.
A la nostra comarca, l’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes (Peramola, 1942) ha fet un exhaustiu treball de recerca sobre els motarrots de l’Alt Urgell. N’ha recollit de gairebé tots els pobles de la comarca, molts d’ells amb diversos motarrots. A més a més, n’explica l’origen i el motiu, un per un. Es tracta d’una obra de gran valor etnogràfic que representa un tresor cultural per a la nostra comunitat. Fruit de l’estudi d’Espunyes és el seu llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), del qual n’ha publicat posteriorment una nova edició, actualitzada i ampliada, amb el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011).
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha endegat el projecte “Motarrots de l’Alt Urgell” amb l’objectiu de preservar i divulgar aquesta part tan singular del nostre patrimoni cultural immaterial com són els motarrots de la gent dels pobles de la comarca. Projecte finançat per la Diputació de Lleida.
Per més informació podeu accedir al següent enllaç: https://www.alturgell.cat/motarrots